Senarai Bantuan

Bantuan RM2700 “One-Off” Untuk Senarai Penerima B40 Berkelayakan

Bantuan RM2700 “One-Off” Untuk Senarai Penerima B40 Berkelayakan. Untuk makluman umum, inisiatif khas ini ditawarkan dalam skim bantuan kebajikan kepada rakyat malaysia yang memerlukan.

Bantuan Kewangan RM2700

Kerajaan melalui jabatan kebajikan masyarakat (jkm) telah memperkenalkan satu inisiatif yang dikenali sebagai bantuan geran pelancaran. Atas keprihatinan dan masih relevan, bantuan ini akan terus dilaksanakan pada tahun ini.

Ramai yang tidak tahu dan terlepas pandang kewujudan inisiatif khas ini yang boleh dipohon dan memberi manfaat kepada pemohon yang layak. Kadar insentif tambahan gp ialah rm2700 diberikan sekali gus (one-off).

Mewujudkan program pembangunan dan pengintergrasian bagi membantu klien mencapai matlamat ke arah berdikari.

Syarat Kelayakan

Dibawah adalah senarai kriteria syarat kelayakan asas yang telah ditetapkan bagi mendapatkan bantuan tunai RM2700 ini seperti berikut :

  • Terbuka kepada warganegara Malaysia sahaja
  • Bermastautin di Malaysia
  • Pendapatan tidak melebihi (PGK) Pendapatan garis kemiskinan, purata miskin perkapita semasa atau purata miskin isi rumah semasa
  • Kumpulan/ golongan sasar.

Cara Mohon

Kepada mereka yang berkelayakan dan memerlukan, permohonan boleh dikemukakan pada tahun ini. Panduan lengkap telah disediakan, sila layari laman rasmi eBantuan JKM (Geran Pelancaran) – DI SINI

Bagi makluman, bantuan ini dibuka kepada rakyat Malaysia yang merupakan kumpulan sasar JKM iaitu penerima bantuan sedia ada. Jangan khuatir, jika anda kurang berkemampuan boleh mengemukakan permohonan bantuan bulanan terlebih dahulu sebelum mohon bantuan GP ini.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai Bantuan Geran Pelancaran, anda boleh merujuk:

Mohon juga (Tekan Link Dibawah):