Senarai Bantuan

Bantuan Khas Kewangan RM2,500 Mula Dikreditkan Besok : Berikut Senarai Penerima

Bantuan kewangan khas kepada penerima yang layak merupakan inisiatif yang sangat baik untuk rakyat. Ia secara konsisten akan memberi manfaat kepada mereka yang telah menyumbang kepada negara atau negeri.

Kerajaan tidak pernah melupakan inisiatif ini. Disebabkan itu, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh kerajaan negeri kepada mereka yang layak. Antaranya ialah bantuan berikut:-

Bantuan Khas Kewangan RM2,500

Untuk makluman semua, Kerajaan Negeri Sembilan mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan (BKK) sebulan setengah gaji atau minimum RM2,500 kepada 6,662 penjawat awam di negeri ini.

Menurut Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun, bantuan itu sebagai tanda penghargaan dan terima kasih kepada penjawat awam negeri yang sentiasa komited dalam menjalankan tugas yang diamanahkan.

Tarikh pembayaran

  • Bonus akan dibayar dua kali, pada akhir Februari dan akhir Mac 2024.

Senarai Penerima

  • 6,662 penjawat awam di negeri ini.

Objektif Bantuan

Objektifnya adalah agar bantuan kewangan khas ini memberi semangat kepada semua penjawat awam untuk bekerja lebih gigih lagi.

Seperti yang disebut oleh Menteri Besar Negeri Sembilan ketika membentangkan Bajet 2024 pada Persidangan Ketiga (Bajet) Penggal Pertama, Dewan Undangan Negeri (DUN), Negeri Sembilan ke-15 tahun lalu.

Kaedah pembayaran

Bantuan Khas Kewangan ini akan dikreditkan ke akaun penerima secara berperingkat pada Februari dan Mac 2024.

Jumlah Jumlah Bantuan

Jumlah peruntukan kepada kira-kira 8,000 penjawat awam di negeri ini ialah RM39.6 juta.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut tentang bantuan ini, anda boleh menghubungi maklumat berikut:

  • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan
  • Tingkat 5, Blok A, Wisma Negeri
  • Jalan Dato’ Abdul Malek
  • 70503 Seremban, Negeri Sembilan.
  • Tel : 606-765 9900
  • Faks : 606-761 7386
  • E-mel: corporatsukns@ns.gov.my
  • Koordinat: Lng 101.942277, Lat 2.725904

Maklumat Belanjawan Negeri Sembilan 2024

Kerajaan Negeri Sembilan telah membentangkan Bajet 2024 berjumlah RM555 juta dengan anggaran pendapatan RM520 juta dan bajet pembangunan RM140 juta.

Menurut Menteri Besar Dato’ Seri Aminuddin Harun ketika membentangkan bajet bertemakan ‘Bersama Membina Negeri MADANI’, fokus bajet itu adalah kepada sembilan teras dalam Aspirasi Perpaduan Negeri Sembilan dan Skim Kemakmuran Rakyat.

Bajet 2024 Negeri Sembilan merangkumi ekonomi, pelaburan dan infrastruktur; pendidikan dan modal insan; kesejahteraan rakyat dan pertanian.