BANTUAN HARI RAYA AIDILFITRI RM300 & RM1,200 TELAH DIKREDITKAN KEDALAM AKAUN

Bantuan Hari Raya Aidilfitri-Untuk ѕеdіа mаklum, Bantuan Hari Raya іnі аdаlаh mеruраkаn іnѕеntіf bеrbеntuk bаntuаn tunai уаng dіbеrіkаn ѕесаrа оnе-оff. Bаntuаn іnі bаgі mеmbаntu mereka уаng mеmеrlukаn untuk persiapan hаrі rауа aidilfitri tаhun іnі.

Pіhаk kеrаjааn negeri Pulau Pinang menyediakan Bantuan Khas Kewangan bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri bulan hadapan.

Banyak jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Berikut adalah info-info penting berkaitan dengan Bantuan Hari Raya Aidilfitri Negeri Pulau Pinang. Semoga bermanfaat.

BANTUAN HARI RAYA AIDILFITRI

Bantuan yang ditujukan untuk akan diagihkan secara ansuran pada 15 Mac 2024 kepada individu yang layak. Bantuan diberikan dalam bentuk sama ada separuh daripada gaji bulanan individu atau minimum RM1200.

Bantuan kewangan ini adalah bertujuan untuk memberi membantu persiapan mereka untuk perayaan Aidilfitri pada tahun 2024.

Bantuan Hari Raya Aidilfitri

Hasrat pemberian bantuan ini adalah untuk merakamkan rasa terima kasih kepada setiap individu yang menjadi sebahagian daripada perkhidmatan awam negeri.

Pada tahun ini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah bersetuju untuk memperkenalkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak setengah bulan gaji atau minimum RM1,200.

Bantuan ini diberikan kepada semua penjawat awam negeri dengan anggaran peruntukan keseluruhan sebanyak RM7.44 juta.

Bantuan Hari Raya Untuk Guru Agama

Ia diberikan sebagai tanda penghargaan Kerajaan Negeri kepada seluruh anggota perkhidmatan awam Pulau Pinang yang merupakan nadi penggerak Kerajaan Negeri.

Dalam masa sama, bantuan bersempena Aidilfitri ini turut dipanjangkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Badan Berkanun dan anak syarikat Kerajaan Negeri tertakluk kepada keupayaan kewangan masing-masing.

Selain itu, penyelia dan guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), guru sekolah rendah agama rakyat (SRAR), guru sekolah menengah agama rakyat (SMAR) turut layak menerima bantuan ini, tetapi dengan kadar sebanyak RM300.

Kadar sama juga dipanjangkan kepada kakitangan SRAR, SMAR serta sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) selain guru tahfiz, pondok, tadika Islam (TADIS) serta guru dan kakitangan sekolah persendirian Cina negeri Pulau Pinang.

Tarikh Pembayaran Bantuan Hari Raya Aidilfitri P.Pinang

Berkenaan dengan kaedah pembayaran, ia dibuat secara kredit terus ke akaun penerima tanpa melibatkan sebarang permohonan.

Tarikh pembayaran pula adalah pada 15 Mac 2024 seperti mana yang dimaklumkan secara rasmi oleh Kerajaan Negeri.

Sebelum ini, Pulau Pinang telah memberikan Bantuan Khas Kewangan kepada para penjawat awamnya dengan kadar setengah bulan gaji atau minimum RM1,000.

Pembayarannya telah pun selesai dilaksanakan pada bulan Disember 2023 dengan peruntukan keseluruhan lebih RM7.051 juta.

Maklumat Tambahan

Pihak kerajaan pusat dan negeri dengan baik hati menawarkan lebih banyak kemudahan dan inisiatif dalam bentuk bantuan kewangan untuk menyokong persiapan menyambut bulan puasa dan Hari Raya. Langkah ini diharapkan dapat meringankan beban rakyat Malaysia, terutamanya golongan yang memerlukan.

Kami menggalakkan sesiapa yang mungkin memenuhi syarat untuk menyemak senarai insentif bantuan yang tersedia pada bulan ini.

 

The post BANTUAN HARI RAYA AIDILFITRI RM300 & RM1,200 TELAH DIKREDITKAN KEDALAM AKAUN appeared first on Bantuan Kerajaan Malaysia.