MySARA 2024 : Berikut Kategori Penerima Bantuan RM600 & RM1200

MySARA 2024 : Berikut Kategori Penerima Bantuan RM600 & RM1200. Bantuan tambahan berdasarkan rahmat telah diumumkan oleh kerajaan untuk sesi tahun ini. Untuk makluman, inisiatif khas ini akan diberikan kepada penerima str yang memenuhi syarat kelayakan.

MySARA 2024

Kerajaan perpaduan bersetuju meneruskan pelaksanaan derma asas rahmah pada tahun 2024. Insentif tambahan ini disalurkan kepada penerima derma tunai rahmah (str) sahaja.

Bantuan tambahan SARA ini telah diperluaskan kepada 700,000 penerima STR berbanding tahun lalu hanya 210,000 penerima. Kategori penerima juga telah ditambah kepada golongan bujang warga emas, keluarga miskin.

Untuk makluman, insentif khas ini diberikan dalam bentuk e-cash ke dalam mykad secara bulanan kepada penerima str bagi negeri-negeri di semenanjung. Bagi penerima di negeri sabah, sarawak dan labuan, bantuan ini akan disalurkan dua kali pada tahun ini iaitu pada februari dan ogos 2024 melalui pengkreditan ke akaun bsn.

Kadar Bayaran

Pihak kerajaan telah memaklumkan jumlah kadar pemberian bantuan khas SARA ini adalah seperti berikut :

  • Isi rumah/ berkeluarga : RM1,200
  • Warga emas tiada pasangan : RM1,200
  • Bujang : RM600

Bagi kategori isi rumah dan warga emas, pengkreditan RM100 secara bulanan bermula Januari sehingga Disember 2024. Manakala kategori bujang akan menerima secara bulanan juga pada kadar RM50 sebulan.

Tarikh Bayaran

Pemberian insentif tambahan ini telah mula diagihkan secara berperingkat pada 22 januari 2024 bagi fasa 1. Pembayaran fasa seterusnya akan dikreditkan pada bulan-bulan berikutnya sehingga Disember.

Sekiranya anda merupakan penerima sedia ada Sumbangan Tunai Rahmah, semakan status kelayakan boleh dilakukan secara dalam talian. Semakan adalah bagi memastikan sama ada anda layak atau tidak mendapatkan manfaat yang disediakan percuma ini.

Semak Kelayakan

Untuk mengetahui lebih terperinci mengenai SARA dan membuat semakan status kelayakan, sila layari laman rasmi – MyKasih (SARA)

Mohon juga (Tekan Link Dibawah):