Bantuan Khas Perayaan RM500 Telah Mula Dikreditkan

Bantuan Khas Perayaan RM500 Telah Mula Dikreditkan

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang merupakan Perdana Menteri Malaysia hari ini mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56 ke bawah yang akan dibayar pada 5 April 2024.

Selain itu, kerajaan turut bersetuju menyalurkan Bantuan Perayaan kepada semua pesara kerajaan termasuk veteran berpencen serta tidak berpencen.

“Jadi hari ini, bersamaan 21 Ramadan 1445, saya umumkan, kerajaan bersetuju menyalurkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 ke bawah termasuk lantikan kontrak.

“Sebanyak RM250 BKK Aidilfitri kepada semua pesara kerajaan termasuk veteran berpencen dan tidak berpencen, insya-Allah saya sudah maklumkan kepada Perbendaharaan supaya BKK Aidilfitri disalurkan mulai Jumaat ini, 5 April 2024,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perhimpunan Bulanan Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri (JPM) di PUSPANITAPURI.

Bantuan Khas Perayaan

Bantuan Khas Perayaan Untuk Penjawat Awam

Pada 15 Mac lalu di Ipoh, Presiden CUEPACS Datuk Adnan Mat menggesa supaya kerajaan memberikan bantuan perayaan kepada penjawat awam dan pesara.

Adnan berkata, pihaknya berharap Perdana Menteri mengekalkan tradisi bantuan perayaan itu sebagaimana dilaksanakan sepanjang 10 tahun lalu.

Insentif tersebut katanya, bukan sahaja memberi manfaat kepada penjawat awam, malah melegakan kelompok peniaga.

“Kami merayu supaya kerajaan mengumumkan dalam waktu yang terdekat ini, kerana ada keluh kesah peniaga di luar sana apabila penjawat awam kurang ‘purchasing power’.

“Sekurang-kurangnya dengan ada bantuan khas Aidilfitri, bukan sahaja penjawat awam (terima manfaat), tetapi untuk peniaga di

bazar Aidilfitri yang memerlukan pembeli yang mampu membeli barangan mereka.

“Jika kami tidak ada kelebihan, maka kami tidak mampu membeli (dan mewujudkan) pusingan ekonomi kepada peniaga,” katanya.

23 Februari Penjawat Awam Dapat RM2,000

Semua penjawat awam gred 56 dan ke bawah termasuk lantikan kontrak sebelum ini sudah menerima bayaran insentif

awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) sebanyak RM2,000 yang disalurkan pada 23 Februari ini.

Bantuan Khas Perayaan

Bantuan Khas Perayaan Khas RM1,000

Semalam, kerajaan Pahang mengumumkan khabar gembira kepada kira-kira 8,000 penjawat awamnya apabila bersetuju memberikan bantuan perayaan sebanyak RM1,000.

Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri Setengah Bulan Gaji Atau Minimum RM1,500

Sementara itu. kerajaan Johor pula mengumumkan bantuan khas Aidilfitri setengah bulan gaji atau minimum RM1,500 kepada penjawat awamnya.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, beliau memahami kesukaran yang dihadapi penjawat awam walaupun sudah menerima bayaran insentif awal RM2,000 sebelum ini.

“Jadi apabila jumpa penjawat awam, ada penjawat awam yang cakap kita faham Datuk Seri, tapi ada yang juga cakap dah habis belanja Datuk Seri.

“Perdana Menteri pun tak ambil gaji lagi, tapi masalahnya benar, persekolahan, kos sara hidup meningkat sedikit,

jadi saya minta saudara doalah supaya politiknya stabil, dasar ekonomi jelas, pelaburan jelas, pelaburan asing bertambah,” katanya.

The post Bantuan Khas Perayaan RM500 Telah Mula Dikreditkan appeared first on Bantuan Kerajaan Malaysia.