Senarai Bantuan

Bantuan Rasmi RM100 Sebulan Dalam IC

 

Bantuan khas bulanan sebanyak RM100 telah dimasukkan ke dalam Mykad penerima sumbangan tunai Rahmah yang layak. Langkah insentif tambahan ini merupakan langkah yang dilancarkan oleh kerajaan pada tahun ini untuk memberi manfaat kepada rakyat.

Bantuan khas RM100 sebulan

Kerajaan Madani melaksanakan pakej bantuan yang dinamakan Sumbangan Asas Rahmah (SARA). Difahamkan, tidak perlu mengemukakan permohonan untuk program bantuan khas ini.

Bantuan khas ini secara automatik diberikan kepada penerima STR yang berada di bawah kategori Miskin Tegar. Kadar bayaran untuk 2023 ialah RM600 dan akan didepositkan ke kad saya dari Julai hingga Disember tahun ini.

Jumlah bulanan bernilai RM100, yang boleh digunakan oleh mereka yang mampu membeli keperluan asas di pasar raya atau kedai runcit berdaftar di seluruh negeri.

Bantuan RM100 Diperluaskan Untuk Tahun 2024

Ia berita baik untuk rakyat kerana kerajaan telah bersetuju untuk menambah jumlah subsidi bantuan SARA tahun depan. Kadar bayaran bantuan akan meningkat daripada RM600 kepada RM1,200 pada 2023.

Bagi penerima STR, isi rumah miskin akan menerima insentif ini pada kadar yang sama iaitu RM100 sebulan dari Januari hingga Disember 2024. Bukan itu sahaja, penerima STR yang tidak berada dalam kategori kemiskinan tegar juga akan menerima faedah SARA pada masa hadapan.

Bujang dan warga emas juga akan menerima bantuan tambahan bernilai RM150. Apabila skala bantuan berkembang, lebih ramai orang yang memerlukan akan dapat dibantu.

Semakan Status Kelayakan Bantuan Khas SARA

Jika anda adalah penerima STR sedia ada, anda boleh menyemak dalam talian untuk melihat sama ada anda layak untuk insentif tambahan ini. Untuk melihat, layari laman web rasmi Mykasih Sumbangan Asas Rahmah (SARA) – di sini

Maklumat Lanjut

Kerajaan pusat dan negeri menyediakan lebih banyak kemudahan dan inisiatif dalam bentuk bantuan bagi meringankan beban kewangan rakyat. Lihat senarai geran yang tersedia dan layak untuk tahun ini – lihat maklumat penuh di sini.