Senarai Bantuan

Senarai Penerima Yang Layak Claim Kredit RM100 Bulan Ini

Senarai Penerima yang layak untuk claim kredit percuma bernilai RM100 pada bulan Disember ini telahpun dimaklumkan. Bantuan berbentuk bantuan kredit ewallet ini telah diperkenalkan oleh kerajaan perpaduan pada tahun 2023.

Program ETunai RM100

Seperti yang anda sedia maklum, pada bulan Ogos lalu pihak kerajaan telah melancarkan sebuah bantuan tambahan kepada golongan belia mahasiswa. Program yang dikenali sebagai ebelia rahmah tersebut adalah merupakan bantuan ewallet yang diberikan RM200 setiap seorang.

Atas dasar keprihatinan kerajaan bersetuju untuk melancarkan sebuah lagi insentif tambahan seperti ini kepada golongan dewasa pula. Pada Belanjawan 2023, Perdana Menteri telah memaklumkan berkenaan penambahbaikkan bantuan etunai ini.

Kadar yang disediakan adalah berjumlah RM100 dan boleh ditebus secara one-off (sekaligus) melalui aplikasi eWallet yang terlibat. Pemberian bantuan khas ini bertujuan untuk membantu meringankan beban rakyat serta memupuk budaya pembayaran tanpa tunai.

SENARAI PENERIMA BANTUAN ETUNAI RM100

Pihak kerajaan telah menetapkan beberapa kriteria dan syarat kelayakan bagi claim bantuan etunai RM100 ini seperti berikut :

  • Rakyat Malaysia sahaja
  • Berumur 21 tahun dan ke atas
  • Pendapatan tidak melebihi RM100,000 setahun
  • Golongan B40 dan M40

CARA TEBUS KREDIT ETUNAI UNTUK PENERIMA LAYAK

Untuk makluman anda semua, perlaksanaan program bantuan khas ini akan dibuat pada bulan Disember 2023. Mereka yang berkelayakan boleh claim dan gunakan jumlah RM100 tersebut secara online.

Cara Claim : KLIK SINI

Kaedah cara penebusan kredit bernilai RM100 ini boleh dilakukan secara online melalui aplikasi eWallet yang terlibat seperti TNG, Shopee dan MAE. Berdasarkan program EBELIA RAHMAH 2023, nilai bantuan kredit boleh ditebus di aplikasi Touch N Go ewallet, Boost dan Setel.

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak kemudahan serta inisiatif berbentuk bantuan telah disediakan oleh kerajaan untuk meringankan beban rakyat yang memerlukan. Sila lihat senarai bantuan yang ada dan layak untuk memohon – SEMAK DISINI untuk info lengkap maklumat.